Kasutad veebilehitsejat, mida tootja enam ei uuenda. Palun vaheta veebilehitsejat või laadi turvaliseks internetikülastuseks ja meie veebilehe sisu õigesti nägemiseks alla uuem brauser:

2022. aasta värvitrendid: Pantone, Sadolin ja Tikkurila

Loreida Hein Sisekujunduse projektijuht
Eva-Maria Leetma Kinnisvaraarenduse turundusjuht

Kui vaadata viimaseid värvitootjate ja trendiloojate toonisoovitusi, tundub, et nad on seljad otsustavalt kokku pannud ja unistavalt pilgud taeva poole pööranud. 2022. aasta värvitrendides kogeme just nimelt palju sinise erinevaid tahke, sealjuures teisi põnevaid üllatusi ka.

Pantone iiriselilla Very Peri tutvustab end kui loojangujärgset taevakuma, enne kui mahe öö oma salapärase loori üle kõige laotab. Ka paar aastat varem, 2020. aastal, valis Pantone oma trendisoovituse siniste seast – tookord oli tegu klassikalise tumeda meresinisega, mis sisendas enesekindlust ja rahu.

Pantone 2020. aasta signatuur-värv Classic Blue 19-4052, allikas: House Beautiful

Ka tänavune violetse-punase alatooniga Very Peri näitab Pantone sõnul üles muretut enesekindlust, julget uudishimu, rõõmsat suhtumist, elavdab loomingulist vaimu, loob meile justkui uue visiooni ja annab võimaluse teha vajalikke korrektuure kõikide nende praeguste muutuste keskel.

Pantone 2022. aasta signatuur-värv Very Peri 17-3938, allikas: Abode2

Kui Pantone paletid on võrdlemisi jõulised ning sobivad kasutamiseks eelkõige tootedisaineritele või aktsendiks, siis värvifirmade valik tasub enne maalritööde algust küll süvitsi läbi lapata. Sadolini ja Tikkurila viimase aja trendikuulutused on vastukaaluks just õrnad kerged helesinised, mis toovad tuppa suvetaeva ja lootusrikka tulevikuootuse. Pole imekspandav, et kõikide nende toonide taustal jutustatakse rahulikust kulgemisest läbi praeguse segase ajastu helge tuleviku suunas. Sinise varjunditel on värvipsühholoogiliselt just rahustav mõju.

Sadolini 2022. aasta signatuur-värv Bright Skies T0.10.70, allikas: Sadolin

Sadolini 2022. aasta värv ongi just nimelt kerge ja õhuline sinine Bright Skies, mis mõjub tõepoolest kui sõõm värsket õhku; kosutava, optimistliku ja elujõulisena – täpselt see, mida käesolevalt aastalt enim vajame. Sadolini sõnul on viimased aastad inimesi ja kodu rolli palju muutnud, veelgi enam hinnatakse loodust, palju lohutust ja inspiratsiooni leitakse loovusest ja kunstist ning muutunud on ka väärtushinnangud. Nõnda taaselustavalt ja avardavalt hakkab Bright Skies ka kodudes mõjuma. 

Sadolini 2022. aasta signatuur-värv Bright Skies T0.10.70, allikas: Sadolin

Eesti inimesele võib sinine värvigamma esmapilgul külm ja kõle tunduda, kuid lõplik ruumimulje kujuneb kõikide toonide kooskõlas ning siniste trendivärvide juurde pakutakse lisaks mahedatele pastelsetele roosadele-rohekatele toonidele ka vürtsikat valikut – kuldpruune, ruugeid, ookreid soojatekitajaid. Kogu palett on oma armsuses siiski ka väga värviküllane ja julge, tehes vihjeid ajas tagasi nii pöörastesse kahekümnendatesse, rokkivatesse viiekümnendatesse kui ka vallatutesse seitsmekümnendatesse ja mitte ainult.

Tikkurila 2022. aasta signatuur-värv Kestrel L478, allikas: Tikkurila

Oodatud süžeepöördena toobki Tikkurila 2022. aastaks lauale meeliülendavalt küpse ja küllastunud punakaspruuni, mis paigutatud vägagi söödavale kandikule, olles segu kaunitest interjööritoonidest. Tikkurila sõnul on Kestrelis esindatud teatav intensiivsus, aga ka pehmus ja rahulikkus, mis mõjub nagu kallistus. See rahulik ja maandav pruun toob koju intiimsust, sügavust ja loob pesasarnast õhkkonda.

Trendivärvide palette ja ruumide värvimisideid saab põhjalikumalt uurida järgmistelt lehtedelt:

Vaata ka neid